Η Κίνα εξερευνά την Ανταρκτική για ενέργεια κάτω από τους πάγους



Η Κίνα πρόσφατα πέτυχε ένα εντυπωσιακό επίτευγμα: κατάφερε να βρει αρχαία ενέργεια στην Ανταρκτική. Αυτό το πέτυχε μέσω ενός συστήματος που δεν είναι ιδιαίτερα καινοτόμο, αλλά που υπήρχε πάντα αθόρυβα.

Πρόκειται για ένα σύστημα που δεν απαιτεί συνεχή ηλιακή ακτινοβολία ή ιδανικές καιρικές συνθήκες, αλλά απλά λειτουργεί.

Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι πρόκειται για μια ιστορική ανακάλυψη, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι η Ανταρκτική βρίσκεται σε ένα από τα άκρα της Γης, είναι εξαιρετικά κρύα και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολικό σκοτάδι. Ίσως η απάντηση για 100% καθαρή και αποδοτική ενέργεια βρισκόταν από πάντα σε έναν από τους πόλους.

Η παγωμένη βάση που συνεχίζει να λειτουργεί σε ακραίες συνθήκες

Ο σταθμός Qinling, που εγκαινιάστηκε από την Κίνα το 2023, βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο νησί στη Θάλασσα του Ρος. Είναι ένα από τα πιο σκληρά περιβάλλοντα του πλανήτη, όπου οι θερμοκρασίες κάτω από τους -40 °C είναι ο κανόνας και η απομόνωση είναι συνεχής — αυτή είναι η πραγματικότητα.

Παρόλα αυτά, από την έναρξη της λειτουργίας της, η βάση έχει αποκαλύψει συναρπαστικές πληροφορίες και έχει εξελιχθεί στις λειτουργίες της. Δεν εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από ορυκτά καύσιμα. Και το πιο εκπληκτικό είναι ότι, ακόμη και χωρίς ηλιακή ακτινοβολία ή άνεμο, οι λειτουργίες συνεχίζονται. Η βάση διαθέτει ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες. Αυτό δεν είναι καινούργιο, καθώς πολλές βάσεις τα χρησιμοποιούν. Αλλά αυτό που ξεχωρίζει τη βάση Qinling είναι ο τρόπος αποθήκευσης της ενέργειας, ο οποίος έχει να κάνει με αυτό που κρύβεται κάτω από τον πάγο.

Ενέργεια κάτω από τον πάγο: Το υδρογόνο θερμαίνει το πιο κρύο μέρος της Γης

Το μυστικό; Ένα σύστημα κυψελών καυσίμου υδρογόνου, κάτι που μέχρι πρόσφατα δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ σε τόσο ακραίες συνθήκες.

Ας το εξηγήσουμε καλύτερα: όταν βγαίνει ο ήλιος ή φυσάει ο άνεμος, η ενέργεια που παράγεται δεν χάνεται. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδρογόνου, το οποίο αποθηκεύεται σε μια δεξαμενή 50.000 λίτρων (και δεν είναι η πρώτη φορά που το υδρογόνο συνδέεται με την παραγωγή ενέργειας). Αργότερα, όταν ο καιρός αλλάζει, και αυτό συμβαίνει συχνά, το υδρογόνο μπαίνει σε δράση: μετατρέπεται ξανά σε ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα, διατηρώντας ολόκληρη τη βάση σε λειτουργία.


Δηλαδή, αυτό το σύστημα δεν επεκτείνει απλώς τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, αλλά αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Αντί να αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια με συμβατικούς τρόπους, μετατρέπει και αποθηκεύει το ίδιο το δυναμικό της ενέργειας.

Λειτουργεί σαν μια αόρατη μπαταρία, κατασκευασμένη μόνο από το ελαφρύτερο στοιχείο του σύμπαντος. Αθόρυβη, καθαρή και μακράς διαρκείας, η κυψέλη καυσίμου μπορεί να λειτουργεί έως και 40.000 ώρες. Και για κάθε κιλοβατώρα που παράγει, αποφεύγεται σχεδόν ένα κιλό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Καθόλου άσχημα για ένα σύστημα που λειτουργεί στον αιώνιο πάγο.

Στην πραγματικότητα, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η βάση θα μειώσει την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων κατά 100 τόνους ετησίως. Γνωρίζουμε ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να φαίνεται μικρός, αλλά από λογιστική, περιβαλλοντική και συμβολική άποψη, είναι τεράστιος.

Η βάση στην Ανταρκτική είναι απομακρυσμένη, αλλά η προσπάθεια δεν σταματά εκεί

Ο κύριος στόχος δεν ήταν ποτέ απλώς η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε έναν ερευνητικό σταθμό, αλλά η απόδειξη ότι είναι δυνατό να ζήσει κανείς στις πιο ακραίες γωνιές του πλανήτη χωρίς να καεί πετρέλαιο ή άνθρακας. Και ακόμα καλύτερα: χωρίς να εξαρτάται από δαπανηρές αποστολές ανεφοδιασμού καυσίμων που διαρκούν μήνες.

Με 200 kW ηλιακής και αιολικής ισχύος, ο σταθμός καλύπτει ήδη το 60% των αναγκών του με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή και αναζητά λύσεις για καθαρή ενέργεια, αυτό που γίνεται στην Ανταρκτική θα μπορούσε να είναι ένα (πολύ καλό) δείγμα για το τι μας περιμένει.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η τεχνολογία είναι πλήρως αναπαραγώγιμη. Ήδη γίνεται λόγος για την εφαρμογή της σε άλλες πολικές περιοχές, ερήμους, ακόμη και σε μελλοντικά προκεχωρημένα φυλάκια στη Σελήνη. Και φαίνεται ότι δεν ήταν μόνο στην Ανταρκτική που οι ερευνητές βρήκαν μια νέα μορφή καθαρής ενέργειας. Πρόσφατα, η Γερμανία παρήγαγε πλάσμα υδρογόνου (ισοδύναμο με 1.000.000ºC), το οποίο ορισμένοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε άπειρη ενέργεια στο μέλλον.

Ακολουθήστε το newplanet09.gr στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.