Δεύτερη Νάκμπα; Νο Πασαράν, Aναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους από την Ελλάδα




Κατά την φετινή 77η επέτειο της Νάκμπα, δηλ. της Καταστροφής της Παλαιστίνης το 1948, συνεχίζεται ο δεκαεπτάμηνος πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας που απειλεί με ανάφλεξη όλη την Μέση Ανατολή.

Τότε, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο βίας, το νεοσύστατο Ισραήλ κατέλαβε το 78% της ιστορικής Παλαιστίνης. Το υπόλοιπο 22%, η Δυτική Όχθη με τα Ιεροσόλυμα και η Λωρίδα της Γάζας, καταλήφθηκαν από το Ισραήλ 19 χρόνια αργότερα και παραμένουν υπό ισραηλινή στρατιωτική κατοχή. Σε μια στρατιωτική εκστρατεία που ξεκίνησε στα τέλη του 1947, κορυφώθηκε κι ολοκληρώθηκε με τον πόλεμο του 1948, περίπου 13.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, 530 παλαιστινιακά χωριά καταστράφηκαν και 750.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες κι έγιναν πρόσφυγες από τις εβραϊκές στρατιωτικές δυνάμεις. Επίσης σκοτώθηκαν περισσότεροι από 5.000 Εβραίοι μαχητές και πολίτες. Οι 750.000 εκδιωχθέντες Παλαιστίνιοι αντικαταστάθηκαν από 750.000 Εβραίους εποίκους που κατέλαβαν την γη των Παλαιστινίων.

Σήμερα, η απειλή μιας νέας Νάκμπα έχει διατυπωθεί επίσημα διά του Σχεδίου της Ριβιέρας της Γάζας από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ και τον καταζητούμενο για γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου. Ο τελευταίος μάλιστα μέρα με την απειλεί με ολική εισβολή και κατάκτηση της Λωρίδας της Γάζας, τουλάχιστον επιφανειακά, κι όχι την υπόγεια Γάζα. Είναι, λοιπόν, άμεση η απειλή μιας δεύτερης Νάκμπα που θα σημάνει την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τις προαιώνιες εστίες τους τόσο από τα Ιεροσόλυμα, την Λωρίδα της Γάζας όσο και την Δυτική Όχθη. Είναι αυτή η προοπτική που ενδέχεται να πυροδοτήσει την ενεργό στρατιωτική απάντηση-παρέμβαση του Άξονα της Αντίστασης, μέρος του οποίου είναι οι καθημερινές σχεδόν βαλλιστικές επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης στο Ισραήλ.

Παράλληλα η σθεναρή αντίσταση των Παλαιστινίων και οι φιλειρηνικές δυνάμεις ασκούν πίεση στις δυτικές κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος επί τη βάσει της Λύσης των Δύο Κρατών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έντεκα από τα είκοσι επτά κράτη μέλη της ΕΕ αναγνωρίζουν το Κράτος της Παλαιστίνης. Το 2014, η Σουηδία έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Παλαιστίνη, ενώ ήταν κράτος μέλος της ΕΕ. Η Κύπρος είχε αναγνωρίσει την Παλαιστίνη πριν ενταχθεί στην ΕΕ. Στις 28 Μαΐου 2024, η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Ισπανία αναγνώρισαν το Κράτος της Παλαιστίνης, με τα δύο τελευταία να είναι κράτη μέλη της ΕΕ. Στις 4 Ιουνίου 2024, η Σλοβενία αναγνώρισε την Παλαιστίνη με συντριπτική πλειοψηφία. Γιατί, λοιπόν, η Ελλάδα καθυστερεί να αναγνωρίσει ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος; Προφανώς κάποιοι κυβερνητικοί στην Ελλάδα ενδιαφέρονται μόνο για το βιογραφικό τους και το μικροπολιτικό τους συμφέρον κι όχι το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά συμφέροντα της Ελλάδας. Δεν έχουν καταλάβει ότι οιαδήποτε καθυστέρηση στην αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους αμαυρώνει την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς και της αφαιρεί κύρος κι επιχειρήματα στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στο Κυπριακό.

Οι εξελίξεις στον πόλεμο της Λωρίδας της Γάζας και στην Ευρώπη καλούν την Ελλάδα να λάβει άμεσα σαφή και ειλικρινή θέση υπερασπίζοντας τα δικαιώματα του δοκιμαζόμενου παλαιστινιακού λαού. Το Μαξίμου πρέπει να καταλάβει ότι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή είναι το Διεθνές Δίκαιο και η ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους επί τη βάσει της Λύσης των Δύο Κρατών ως θεμελιώδη προϋπόθεση για την ειρηνική συνύπαρξη Παλαιστινίων κι Ισραηλινών στο άμεσο μέλλον.

Militaire News


Ακολουθήστε το newplanet09.gr στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.