Ενιαία Ευρωπαϊκή Άμυνα: Ελλάδα, από χώρα μετατρέπεται σε χώρος ή πως θα σώσουμε ξανά τη Γερμανία
Η κατά την Ε.Ε. Ρωσική απειλή δίνει την ώθηση στα Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη για την δημιουργία της λεγόμενης κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει στρατηγική επί του πεδίου και δεν θεωρούν πως η Ρωσία αποτελεί απειλή και μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης, με το πρόβλημα -για τον Τραμπ- να είναι το βαθύ κράτος ΗΠΑ-ΕΕ.
Τι ακριβώς όμως σημαίνει η Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα; Ποιοι θα είναι μέρος της; Από τι ακριβώς θα μας προστατεύει; Ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας και της Τουρκίας;
Η Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα η οποία δημιουργείται στο πλαίσιο των «Προθύμων» θέλει εκ πρώτης όψεως την δημιουργία μιας «ασπίδας» έναντι της Ρωσικής απειλής. Οι βαριές βιομηχανίες της Ευρώπης θα πάρουν μπρος, με ταβάνι μάλλον τα 800 δισ. περίπου ευρώ για την δημιουργία αποτρεπτικής ισχύς. Βέβαια δεν έχει τεθεί αν η Ευρωπαϊκή άμυνα θα προστατεύει τα κράτη-μέλη μόνο από την Ρωσία ή και από κάποιο άλλον εχθρό ή από επίθεση τρίτης χώρας σε κάποιο μέλος της ΕΕ. Άρα από τι ακριβώς θα μας προστατεύει; Η ΕΕ θεωρεί πως η Ρωσία είναι σε θέση ή έχει την θέληση να εισβάλει σε κάποιο κράτος-μέλος της ΕΕ χωρίς να υπάρξει πρώτα κάποια πρόκληση από πλευράς μας; Αν θυμηθούμε τα τεκταινόμενα στο Ουκρανικό θα δούμε πως δεν τηρήθηκαν οι δύο συμφωνίες του Μίνσκ και υπήρξαν προκλητικές ενέργειες από πλευράς Ουκρανίας-ΕΕ, η μόνη πιθανή απάντηση της Ρωσίας μετά από αυτά θα ήταν μια εισβολή. Ας μην ξεχνάμε πως σε παρόμοιες περιπτώσεις ΗΠΑ και ΕΕ εισέβαλαν σε χώρες χωρίς να υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Ως εκ τούτου η Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα δεν αποτελεί ασπίδα για κάποιο άλλο εχθρό, εκτός από την Ρωσική απειλή.
Ουσιαστικά αυτό που οι πολλοί ψιθυρίζουν είναι πως για μια ακόμα φορά τα κράτη-μέλη θα σώσουν τις «ισχυρές» Ευρωπαϊκές οικονομίες από την οικονομική τους κατάρρευση. Όπως το 2010, έτσι και τώρα, την στιγμή που οι Γερμανικές βιομηχανίες είναι υπό κατάρρευση με την Γερμανική οικονομία υπό διάλυση, η «Ενιαία Ευρωπαϊκή Άμυνα» έρχεται να δώσει «ενέσεις» ζωής, μετατρέποντας τις υπο-κατάρρευση Γερμανικές βιομηχανίες, σε πολεμικές βιομηχανίες. Λόγου χάριν οι αυτοκινητοβιομηχανίες αφού δεν μπορούν να πουλήσουν πουθενά τα αυτοκίνητα, από τώρα θα παράγουν εξαρτήματα όπλων. Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι το εξής: «Παράγουμε όπλα που δεν θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ;».
Από την άλλη πλευρά, η Ελληνική Κυβέρνηση υπέγραψε την Διακήρυξη των Αθηνών το 2023 στην οποία αναφέρει πως δεν τίθεται casus belli προς την Τουρκία, ούτε νιώθει κάποια απειλή αλλά η Τουρκία αποτελεί εταίρο και συνομιλητή της Ελλάδας (ας μην αναφέρουμε τα γεγονότα στης Κάρπαθο, τα ερευνητικά Τουρκιά ανοιχτά της Ρόδου, την ΑΟΖ με την Λιβύη κτλ, αυτά μάλλον δεν αποτελούν κάποια απειλή για την Ελληνική Κυβέρνηση). Η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί πως η Τουρκία πλέον αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή ακόμη και αν αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδος στην Κάσο.
Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως η Τουρκία θα αποτελεί όπως όλα δείχνουν μέρος της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Άμυνας και θα λάβει περίπου το 25% των 800δις και αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι θέλουν να αναπτύξουν Drones. Η Τουρκία είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων και είναι δοκιμασμένα σε δύο μέτωπα (Αρμενία και Ουκρανία), ενώ οι Ευρωπαϊκές οπλοβιομηχανίες τόσα χρόνια αρκούνταν στα ακριβά Rafale και Leopard χωρίς να βλέπουν στο μέλλον.
Μέσα σε όλα να προστεθεί η φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «Μπαίνοντας στην ΕΟΚ θα είμαστε σε μία ένωση που δεν θα είναι η Τουρκία, άρα μια επίθεση της Τουρκίας σε εμάς θα είναι μια επίθεση στην ΕΟΚ.». Αυτό το αφήγημα πλέον αποτελεί παρελθόν, καθώς η Τουρκία θα είναι συνδιαμορφωτής και μέλος της κοινής Άμυνας.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα θα δαπανήσει υπέρογκα ποσά για εξοπλισμούς που όπως φάνηκε και στους δύο πολέμους (Ουκρανία-Παλαιστίνη) αποτελούν παρελθόν και δεν μπορούν να αλλάξουν ισορροπίες. Το πακέτο των εξοπλισμών μας να παραχθεί εξολοκλήρου στις βαριές βιομηχανίες της Ευρώπης και στην Τουρκία με κυβερνητικούς κύκλους να αφήνουν να εννοηθεί πως η Ελλάδα πιέζει ώστε να παραχθούν εξαρτήματα και στην χώρα μας, κάτι που δεν έγινε λχ στα Rafale.
Κάπου εδώ θα ήθελα να σχολιάσω και τα λεγόμενα του κ. Συρίγου, ο οποίος πριν πολιτευθεί είχε έναν άκρως επιστημονικό λόγο ο οποίος ήταν τόσο ορθολογικός όσο και αιχμηρός. Από την στιγμή που πολιτεύεται μιλά για «ρωσική σφαίρα επιρροής» επειδή Ρώσοι πεζοναύτες παρελαύνουν σε νησιά της Ελλάδα για την 25η Μαρτίου ή επειδή όπως είπε «ξεφυτρώνουν ρωσικές Εκκλησίες ανά την επικράτεια». Βέβαια έχοντας αποδεχτεί ως πολιτικό προσωπικό την υποτέλεια της Ελλάδας, δεν είπε τίποτε για τον φάκελο USAID, ούτε για τα διάφορα κονδύλια από χώρες της Δύσης. Τελικά, μήπως υπάρχουν καλοί και κακοί δυνάστες; Ακόμη, μίλησε για τα «παλιά» όπλα που στείλαμε στην Ουκρανία -λίγο πολύ είπε πως τους ξεγελάσαμε- αλλά από την άλλη δήλωσε πως θα ήθελε να μας στείλει και η Δύση όπλα σε παρόμοια περίπτωση -δηλαδή παλιά;-. Μάλλον υπάρχει μια ασθένεια στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Μολύνεσαι από αυτήν από την στιγμή που καθίσεις στα έδρανα της βουλής.
Τέλος, η Ελλάδα διεκδικεί τον ρόλο του «καλού παιδιού» ή του «πρόθυμου των προθύμων» κάτι που κοστίζει πολύ στην χώρα μας. Από το Ουκρανικό και την Μέση Ανατολή, ως την εκλογή Τράμπ η Ελλάδα ποντάρει στην εξολοκλήρου στην λάθος πλευρά, αφήνοντας την χώρα και εν τέλη τον λαό έρμαιο των διεθνών αλλαγών. Η Ελλάδα καθημερινά μετατρέπεται από χώρα σε χώρο με την σύμφωνη γνώμης της Κυβέρνησης, ενώ η Τουρκική πλευρά με κυβιστήσεις Ολυμπιακών προδιαγραφών από τον «απομονωμένο» την Δύσης, έχει γίνει ο «στρατηγικός εταίρος» της ΕΕ και των ΗΠΑ. Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να γίνει ο συνομιλητής Δύσης-Ανατολής, σε ένα κόσμο που αλλάζει με ρυθμούς αστραπής. Έτσι άλλαξε και η Ελλάδα, από Ανεξάρτητη χώρα σε χώρο που οι Δυνάμεις δεν δίνουν σημασία ή καλύτερα, στο παιδί για όλες τις δουλείες.
Militaire News
Ακολουθήστε το newplanet09.gr στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια