Στις 6 ιουνίου η κρίσιμη πιλοτική δίκη στο ΣΤΕ για την επαναφορά 13ης και 14ς σύνταξης



Κρίσιμη θεωρείται η πιλοτική δίκη, που θα διεξαχθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την ερχόμενη εβδομάδα (στις 6 Ιουνίου), η οποία αφορά, βέβαια, τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, εκτιμάται όμως ότι η έκβασή της θα καθορίσει και τις δικαστικές αποφάσεις για τα δώρα και τα επιδόματα των συνταξιούχων.

Αντιστοίχως, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Συνταξιουχικών Οργανώσεων ετοιμάζει πιλοτικές δίκες με άλλα χαρακτηριστικά στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και στον ΣτΕ για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Τι λένε οι δικηγόροι

Οι δικηγόροι των συνταξιουχικών οργανώσεων επισημαίνουν ότι βάσει και των προηγούμενων αποφάσεων, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για αναδρομικές διεκδικήσεις μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, θα πρέπει και τώρα οι συνταξιούχοι να προσφύγουν στα δικαστήρια. Το δικαίωμα διεκδίκησης αφορά συνταξιούχους τόσο του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού τομέα, δικαιούχους κύριων και επικουρικών συντάξεων που υπέστησαν περικοπές από το 2013 και μετά. Βάσει των υπολογισμών, τα διεκδικούμενα ποσά κυμαίνονται, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και το χρονικό διάστημα απώλειας, έως και τις 4.000 με 5.000 ευρώ.

Πάντως η κυβέρνηση – δια των οικονομικών υπουργών – προσδιορίζει το δημοσιονομικό κόστος επιστροφής των δώρων στα τρία δισ. ευρώ, και θεωρεί ότι υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες είναι απαγορευτικό για την οικονομία.

Παρά ταύτα εξετάζει το ενδεχόμενο της μερικής επαναφοράς των δώρων, για μισθούς και συντάξεις από το 2027. Το σχέδιο αυτό παραπέμπει στο καθεστώς που ίσχυσε μέχρι το 2012 και χορηγούσε επίδομα 250+250+500 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους και 200+200+400 για τους συνταξιούχους. Το σχέδιο αυτό μειώνει σχεδόν στο μισό το δημοσιονομικό κόστος.

Να σημειωθεί ότι το θέμα επαναφοράς των δώρων άνοιξε με αφορμή την εναρμόνιση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.  Ωστόσο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ δεν λαμβάνουν τα δώρα, σε αντίθεση με ότι ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι συνολικές απώλειες από την κατάργηση των δώρων για υπαλλήλους και συνταξιούχους υπολογίζονται  στα 50 δισ. για την περίοδο 2013-2024.

Πηγή: OT

Ακολουθήστε το newplanet09.gr στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.