ΟΠΕΚΕΠΕ: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία βρήκε εμπόδιο το άρθρο 86 για τις διώξεις Βορίδη και Αυγενάκη



Πλήρης επιβεβαίωση του Documento ως προς τις ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης για τις παράνομες επιδοτήσεις μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ

Το άρθρο 86 αφορά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών

Ο κύβος ερρίφθη για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) της ΝΔ Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Οπως είχε καταδείξει ήδη με τα έγγραφα που αποκάλυψε στις 25 Μαΐου 2025 το Documento, στα δύο αυτά πρόσωπα φαίνεται ότι πέφτει το βάρος των ευθυνών, τουλάχιστον βάσει όσων εξέτασε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), η οποία διαβίβασε στη Βουλή τη σχετική δικογραφία για το σκέλος των ποινικών ευθυνών των πολιτικών προϊσταμένων στο διαχρονικό σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων – με κοινοτικό χρήμα– του «αμαρτωλού» οργανισμού. Ολα μάλιστα δείχνουν ότι τα στοιχεία είναι «καλά δεμένα» για τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Στη σχετική ανακοίνωση της EPPO (στην οποία οι δύο υπουργοί δεν κατονομάζονταν) αναφερόταν ότι προέκυψαν πληροφορίες σχετικά με την πιθανή εμπλοκή τους «στην υποβοήθηση και την υποκίνηση υπεξαίρεσης (κατάχρησης εμπιστοσύνης) γεωργικών κονδυλίων της ΕΕ κατά την άσκηση των επίσημων καθηκόντων τους».


Ετσι η EPPO έρχεται να επιβεβαιώσει το συμπέρασμα του ρεπορτάζ, διαψεύδοντας τους ίδιους τους πρώην υπουργούς. Ο Μ. Βορίδης μάλιστα τότε είχε κάνει λόγο για «συκοφαντίες» και ο Λ. Αυγενάκης είχε πει ότι «εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη».


Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία όμως, όπως και στη διερεύνηση των ευθυνών πολιτικών προσώπων για τη σύμβαση 717/2014 και τον ρόλο αυτής στο δυστύχημα των Τεμπών, βρίσκεται πάλι αντιμέτωπη με έναν σκόπελο, τον οποίο και στηλιτεύει. Προ μηνών ερωτηθείσα από τον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη για τις ευθύνες των Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, η Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι είχε απαντήσει: «Σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα έπρεπε να παραπέμψουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο το τμήμα της υπόθεσης που αφορούσε πιθανή εγκληματική ευθύνη μελών της ελληνικής κυβέρνησης». Χαρακτήρισε μάλιστα αυτή την υποχρέωση «παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας», σχολιάζοντας ότι «αν δεν άρει κανείς την ασυλία, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε». Στην τωρινή ανακοίνωσή της η ΕPPO επανήλθε στους περιορισμούς που αντιμετωπίζει λόγω του άρθρου 86 του ελληνικού συντάγματος. Για τους δύο υπουργούς κάνει λόγο για πιθανή εμπλοκή «στην υποβοήθηση και την υποκίνηση της υπεξαίρεσης… των γεωργικών ταμείων της ΕΕ».


Μέχρι σήμερα τα γεγονότα έχουν δείξει ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86 του συντάγματος), που δίνει τη δυνατότητα στη Βουλή να κινήσει τη δίωξη, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οδηγεί σε ατιμωρησία. Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, που κινήθηκε ταχύτατα παρά τον όγκο της δικογραφίας, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό –εφόσον έχει τη δυνατότητα– να προχωρήσει σε διώξεις πολιτικών προσώπων.

Περισσότερα εδω



Ακολουθήστε το newplanet09.gr στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.