Παράλογη γραφειοκρατική απαίτηση του ελληνικού κράτους..Ζητεί από πυρόπληκτους και θύματα της τραγωδίας στο Μάτι να πληρώσπυν τέλη κυκλοφορίας για καμμένα οχήματα




Μια νέα οδυνηρή περιπέτεια, γεμάτη παράλογες γραφειοκρατικές απαιτήσεις, βιώνουν πολίτες που έχασαν συγγενείς και περιουσίες στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Το 2025 βρίσκει αυτούς τους ανθρώπους υπόλογους απέναντι στο κράτος αφού κάποιες οικογένειες καλούνται να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας, με προσαυξήσεις επτά ετών, για αυτοκίνητα που καταστράφηκαν ολοσχερώς το 2018.

Η Λία Πλυμάκη, που στη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι έχασετον πατέρα της, Λεωνίδα Πλυμάκη, Χανιώτη με καταγωγή από την Ασή Γωνιά και μόνιμο κάτοικο Αθήνας, μίλησε στο Newsbomb για την γραφειοκρατία που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

«Έχασα τον πατέρα μου στο Μάτι. Το αυτοκίνητο ήταν στο όνομά του του αδερφό μου. Πήγαμε με τον αδερφό μου και το αναγνωρίσαμε, ήταν ολοσχερώς κατεστραμμένο. Πήραμε μια βεβαίωση από την Πυροσβεστική, όπως μας υπέδειξαν. Δεν μας είπαν ποτέ ότι πρέπει να κάνουμε και κάτι άλλο. Κανείς δεν μας ενημέρωσε για διαδικασία διαγραφής», δηλώνει στο Newsbomb.gr.

Η κυρία Πλυμάκη πίστευε όπως και πολλοί άλλοι πυρόπληκτοι ότι η υπόθεση του κατεστραμμένου οχήματος είχε τυπικά τακτοποιηθεί. Ωστόσο, επτά χρόνια μετά, ενημερώθηκε πως ο λογιστής της εντόπισε χρέωση για τέλη κυκλοφορίας του 2018, με προσαυξήσεις που εκτινάσσουν το ποσό στις 2.000 ευρώ.

«Όταν με ενημέρωσε ο λογιστής, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ούτε καν ξέραμε ότι έπρεπε να διαγράψουμε το όχημα ηλεκτρονικά. Δεν μας το είπε κανείς. Ό,τι χαρτί πήραμε, ήταν με δική μας πρωτοβουλία. Πήγα ξανά στην Πυροσβεστική, αλλά μου είπαν ότι δεν μπορούν να δώσουν άλλη βεβαίωση και ότι πρέπει να μιλήσω με τον Δήμο Ραφήνας, γιατί αυτός έκανε την περισυλλογή», σημείωσε.

Από το 2025, οι υπηρεσίες αρνούνται να αποδεχτούν τις βεβαιώσεις της Πυροσβεστικής όταν αυτές βασίζονται σε δήλωση του πολίτη και όχι της ίδιας της υπηρεσίας. Επιπλέον, οι νέες οδηγίες ορίζουν πως μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι πυρόπληκτων περιοχών μπορούν να αιτηθούν απαλλαγής. Όσοι είχαν απλώς εξοχικά, ή βρίσκονταν στην περιοχή για διακοπές, αντιμετωπίζουν τώρα οικονομικές υποχρεώσεις για καμένα και μη υπάρχοντα πλέον οχήματα.

«Μίλησα με τον Δήμο, μου είπαν να απευθυνθώ σε συγκεκριμένη υπάλληλο. Δεν μπορώ να θυμηθώ το όνομα, αλλά έχω τα στοιχεία. Ο αδερφός μου πήγε μέχρι και στο Υπουργείο με το πιστοποιητικό θανάτου και τη βεβαίωση πυρκαγιάς. Και εκεί του είπαν πως έπρεπε να έχει γίνει διαγραφή. Ποιος το ήξερε αυτό;», αναρωτιέται.

Ακολουθήστε το newplanet09.gr στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.