Η Γερμανία έστειλε στρατό στην Λιθουανία και δείχνει το δρόμο




Στην πλατεία του Καθεδρικού ναού στο Βίλνιους έλαβε χώρα ένα ιστορικό γεγονός στις 22 Μαΐου: η τελετή ενεργοποίησης της 45ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της πρώτης μόνιμης ανάπτυξης της Γερμανίας στο εξωτερικό μιας μονάδας μάχης τέτοιου μεγέθους από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας το 1949. Παρευρέθηκαν πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες από τη Λιθουανία και τη Γερμανία, μαζί με δεκάδες Λιθουανούς θεατές και τους 400 στρατιωτικούς της ταξιαρχίας που βρίσκονται ήδη στη χώρα. Μέχρι το τέλος του 2027, οι δυνάμεις της θα αυξηθούν σε 4.800 στρατιώτες, με αποστολή την αποτροπή και, εάν χρειαστεί, την άμυνα ενάντια σε ρωσική επίθεση.

Μόλις δύο χρόνια πριν, Γερμανοί και Λιθουανοί αξιωματούχοι διαφωνούσαν σχετικά με το μέγεθος της γερμανικής παρουσίας στη Λιθουανία. Οι Λιθουανοί ηγέτες περίμεναν ότι η Γερμανία θα ανέπτυσσε ολόκληρη την ταξιαρχία — μεταξύ 3.000 και 5.000 στρατιωτών — στη χώρα τους, αλλά οι Γερμανοί αρχικά σχεδίαζαν να στείλουν μόνο το επιτελείο και μερικές μονάδες μάχης. Το υπόλοιπο της ταξιαρχίας θα παρέμενε σε εφεδρεία στη Γερμανία, έτοιμο να ενισχύσει τα στρατεύματα στη Λιθουανία όταν χρειαζόταν. Η απόφαση του γερμανικού υπουργού Άμυνας Μπόρις Πίστοριους στα τέλη Ιουνίου 2023 να στείλει ολόκληρη την ταξιαρχία στη Λιθουανία ήταν έκπληξη, ακόμη και για πολλούς στο υπουργείο του. Στην τελετή του Βίλνιους, ο Πίστοριους υποσχέθηκε: "Στέκεστε δίπλα στους φίλους μας. Πάντα".

Η επίδραση στον γερμανικό στρατό

Η ταξιαρχία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις για να είναι πλήρως έτοιμη μέχρι το 2027. Ωστόσο, η μετακίνηση μονάδων στη Λιθουανία επιβαρύνει και την υπόλοιπη γερμανική στρατιωτική μηχανή, δημιουργώντας προβλήματα για τους σχεδιαστές στο Βερολίνο.

Για τη δημιουργία της 45ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, η Γερμανία αναδιοργανώνει την Bundeswehr. Το 203ο Τεθωρακισμένο Τάγμα, με περίπου 50 άρματα μάχης Leopard 2, θα μεταφερθεί από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία στη Λιθουανία, ενώ το 122ο Τεθωρακισμένο Τάγμα Πεζικού, με έναν παρόμοιο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων Puma, θα φτάσει από τη Βαυαρία. Η πολυεθνική μονάδα μάχης της Bundeswehr στη Λιθουανία, που περιλαμβάνει Ολλανδούς, Νορβηγούς και άλλους συμμάχους, θα ολοκληρώσει το σχηματισμό, ούσα η πρώτη από τις τρεις μονάδες μάχης που θα ενταχθούν στην ταξιαρχία μέχρι το 2026. Οι υπόλοιπες θα ακολουθήσουν μόλις η Λιθουανία ολοκληρώσει την απαραίτητη υποδομή — στέγαση για στρατιώτες και οικογένειές τους, περιοχές άσκησης, αποθήκες για εξοπλισμό και πυρομαχικά.

Η απόφαση να χρησιμοποιηθούν υπάρχουσες μονάδες αντί να δημιουργηθούν νέες επιταχύνει την ανάπτυξη, αλλά δημιουργεί κενά στις γερμανικές μονάδες. Η αντικατάστασή τους θα πάρει χρόνο: νέοι στρατιώτες πρέπει να εκπαιδευτούν και νέος εξοπλισμός να παραληφθεί. Επιπλέον, ο εξοπλισμός της ταξιαρχίας με τα πιο μοντέρνα συστήματα της Bundeswehr σημαίνει ότι άλλες μονάδες θα μείνουν προσωρινά χωρίς εξοπλισμό, σε μια περίοδο που η γενική ετοιμότητα είναι ήδη χαμηλή. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις δωρεές εξοπλισμού στην Ουκρανία, οι οποίες δεν έχουν αντικατασταθεί γρήγορα — για παράδειγμα, 18 άρματα Leopard 2 αφαιρέθηκαν από μια γερμανική μονάδα και στάλθηκαν στην Ουκρανία. Για να επιτευχθεί ο στόχος του αρχηγού της Bundeswehr για πλήρη ετοιμότητα μέχρι το 2029, οι παραγγελίες νέου εξοπλισμού έπρεπε να είχαν γίνει "χθες".


Δύο τομείς στους οποίους η ταξιαρχία θα αντιμετωπίσει έλλειψη, ακόμη και με δανεισμό από άλλες μονάδες, είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και η αμυντική προστασία εναντίον αεροπορικών απειλών. Όπως δείχνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, και τα δύο είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την αποτελεσματικότητα των χερσαίων δυνάμεων. Ως εκ τούτου, η Bundeswehr δίνει προτεραιότητα στην απόκτηση drones επιτήρησης και καταστροφής, καθώς και συστημάτων αντιμετώπισης εναέριων απειλών. Η ταξιαρχία στη Λιθουανία θα είναι στην πρώτη γραμμή για να λάβει αυτόν τον εξοπλισμό, αλλά ίσως αυτό να καθυστερήσει πέραν του 2027.

Περισσότερες αναπτύξεις στο ορίζοντα

Στο μέλλον, η 45η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία θα είναι η πιο ισχυρή μονάδα του γερμανικού στρατού, προσφέροντας σημαντική πυροδύναμη στις λιθουανικές δυνάμεις άμυνας. Αυτό ευθυγραμμίζεται με το στόχο του NATO από τη σύνοδο της Μαδρίτης το 2022 για ισχυρές, πολυεθνικές προωθημένες άμυνες κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας. Άλλα κύρια κράτη του NATO έχουν επίσης αρχίσει να ενισχύουν τις αναπτύξεις τους, αλλά ακολουθούν διαφορετικά μοντέλα από τη Γερμανία. Για παράδειγμα, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συμφωνήσει με τη Λετονία και την Εσθονία, αντίστοιχα, να αναθέσουν ταξιαρχίες υψηλής ετοιμότητας, να αποθηκεύσουν εξοπλισμό εκεί και να πραγματοποιούν τακτικές ασκήσεις, αντί να σταθμεύσουν μόνιμα ολόκληρες ταξιαρχίες.

Τρεις εξελίξεις μπορεί να αναγκάσουν το NATO να αυξήσει τις προωθημένες δυνάμεις του:

Η Ρωσία σχεδιάζει να επανασυντάξει τον στρατό της και να τον αυξήσει σε 1,5 εκατομμύριο στρατεύματα, ενώ χτίζει υποδομές στα σύνορα με τη Φινλανδία και τις Βαλτικές χώρες — ένα σημάδι ότι η Μόσχα αναμένει τον πόλεμο στην Ουκρανία να ολοκληρωθεί υπέρ της.

Το αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία θα καθορίσει τις απαιτήσεις άμυνας στην νοτιοανατολική πτέρυγα του NATO. Αν η Ρωσία καταλάβει ουκρανικά εδάφη, θα απειλήσει άμεσα τρία ακόμη μέλη του NATO (Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία).

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να μειώσουν τις δυνάμεις τους στην Ευρώπη εάν η κυβέρνηση Τραμπ επικρατήσει, αναγκάζοντας τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο.

Εάν η γερμανική ταξιαρχία στη Λιθουανία γίνει πρότυπο, η μόνιμη προώθηση ετοίμων μονάδων μάχης μπορεί να γίνει πιο συνηθισμένη. Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι Δυτικοί Γερμανοί ήταν οι κύριοι δικαιούχοι τέτοιων αναπτύξεων. Τώρα, η Γερμανία πρέπει να αναλάβει μια πρωτοφανή ευθύνη για την αποτροπή απειλών και την ενίσχυση των συμμάχων της. Όπως είπε ο Πίστοριους, η ταξιαρχία "είναι σύμβολο εμπιστοσύνης — μεταξύ εθνών, ανθρώπων, φίλων".

Ακολουθήστε το newplanet09.gr στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.