«Διπλωματικοί περιηγητές σπαταλούν πολιτικό κεφάλαιο της χώρας»
«Διπλωματικοί περιηγητές σπαταλούν πολιτικό κεφάλαιο της χώρας»
Tου Σωτήρη από το Omegapress
Από το τέλος του 2019 όταν υπογράφηκε το τουρκολιβυκό μνημόνιο μέχρι σήμερα, η εξωτερική πολιτική της χώρας τρέχει πίσω από τα γεγονότα , αδυνατώντας να επηρεάσει τις εξελίξεις. Ο Μητσοτάκης δεν απέτρεψε, ούτε κατάφερε ποτέ, να διαμορφώσει τις εξελίξεις, ούτε να υπερασπιστεί πάγιες θέσεις της χώρας και να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου. Από τις σχέσεις με την Τουρκία, τις οποίες τα τελευταία έξι χρόνια διαμόρφωσε η Άγκυρα με το Ουρούτς Ρέις, το ηλεκτρικό καλώδιο και την Διακήρυξη των Αθηνών, μέχρι την βαλκανική πολιτική, την αδιαφορία για το Κυπριακό, τις σχέσεις με την ΕΕ και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, η Αθήνα μετά από κάθε ήττα δραματοποιεί τις εξελίξεις και υποτίθεται κινητοποιείται για να αποτρέψει δυσμενείς για τη χώρα πολιτικές.
Το ίδιο κάνει τώρα με την αμυντική σχέση Τουρκίας -ΕΕ, με το Σινά, με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με το μεσανατολικό, με την διπλωματική υπεροχή της Άγκυρας, με τον ρωσοουκρανικό πόλεμο , παντού. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας -Αλβανίας στην Αθήνα στις 3 Ιουνίου, δεν έγινε καμία δημόσια αναφορά στην σκόπιμη καθήλωση των συνομιλιών για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με απόφαση Ράμα. Ουσιαστικά παγιώνονται αρνητικές εξελίξεις εις βάρος της Ελλάδας.
Μη αναστρέψιμες συνέπειες
Πολλά από τα προβλήματα δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει, αρκετά δεν προσπάθησαν καν να αποτρέψουν οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη και όλα δείχνουν ότι, οι συνέπειες είναι μη αναστρέψιμες. Το βέτο της Τουρκίας στο ηλεκτρικό καλώδιο , νωρίτερα, το βέτο και στην συνέχεια η ακύρωση του EastMed , το βέτο για το θαλάσσιο πάρκο , έχουν δημιουργήσει μια “μαύρη τρύπα” στο Αιγαίο. Να σημειωθεί ότι το ζήτημα του ηλεκτρικού καλωδίου είναι στρατηγικού χαρακτήρα ήττα. Γιατί η υποχώρηση της κυβέρνησης δίνει το δικαίωμα στην Άγκυρα , να αρνηθεί στο εγγύς μέλλον και την πόντιση καλωδίων data σε μία περίοδο που είναι πιο σημαντικά από ποτέ για τον ρόλο της Ελλάδας ως οικονομικό ψηφιακό και ενεργειακό κόμβο της περιοχής.
Ανίστοιχης σημασίας ήττα θα είναι και η ψήφιση του τουρκολιβυκού μνημονίου από τη βουλή που ελέγχει ο φύλαρχος -στρατάρχης της ανατολικής Λιβύης Χάφταρ. Ο οποίος, είδε ότι διαλυόμαστε και κινείται για την ψήφισή του, αφού προηγουμένως η Άγκυρα κατάφερε να διαβρώσει τη σχέση του με την Ελλάδα και να τον πάρει με το μέρος της. Η κίνηση Χάφταρ, αν επιβεβαιωθεί είναι επιλογή. Επιλέγει να πάει με τον ισχυρό, την Τουρκία, που έχει ρόλό και επιρροή και στην ευρύτερη περιοχή και στη χώρα του, την Λιβύη, αντί να παραμένει σύμμαχος της Ελλάδας που είναι άφαντη….
Ασθμαίνουσα διπλωματία
Ο υποβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας σε όλα τα μεγάλα διεθνή γεγονότα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής .
1. Δεν έχει , ούτε θα αποκτήσει ειδικό βάρος και ρόλο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που διμορφώνουν έναν νέο χάρτη. Ούτε καν στην Συρία που θα μπορούσε να έχει κάποια συμμετοχή, έμεινε εντελώς εκτός παιχνιδιού με την Τουρκία να αλωνίζει και να ελέγχει το νέο σύστημα που έχει εγκαθιδρυθεί στη Δαμασκό.
2. Δεν έχει, ούτε θα αποκτήσει ειδικό ρόλο στο ουκρανικό ζήτημα. Η Ελλάδα απλά ακολουθεί αποφάσεις που λαμβάνουν οι κεντροευρωπαικές χώρες που έχουν συνασπιστεί με τις βαλτικές και τις σκανδιναβικές χώρες.
3. Είναι ουσιαστικά νεκρές οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Το γεγονός ότι από το κυβερνητικό στρατόπεδο, μέσω του φιλικού της Τύπου διοχετεύονται πληροφορίες ότι η άφιξη, μάλλον τον επόμενο μήνα της Κίμπερλι Γκιλφόϊλ, θα σηματοδοτήσει κάποια κινητικότητα , δείχνει την απόλυτη υποβάθμιση της Ελλάδας. Καμία συνεργασία, καμία διαβούλευση, καμία επιρροή. Ο Τραμπ κάνει το παιχνίδι του με την Τουρκία και δεν τον απασχολεί η Ελλάδα. Η νέα πρέσβειρα θα είναι η συνομιλήτρια του πρωθυπουργού…..
4. Η δυσανεξία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κυπριακό είναι κοινό μυστικό και στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Καμία πρωτοβουλία, καμία επιρροή, άρνηση στην πραγματικότητα εμπλοκής σε ένα πρόβλημα που η Τουρκία το θεωρεί μείζον εθνικό της ζήτημα και το αποδεικνύει στην πράξη, σε αντίθεση με τον Έλληνα πρωθυπουργό που και η ρητορική του είναι αόριστη και τυπική.
5. Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαική προοπτική της Αλβανίας έχοντας αποσυρθεί προηγουμένως από την τήρηση των προυποθέσεων που η ίδια η Αθήνα είχε θέσει για να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το νόμο για το περιουσιακό και τη μειονότητα. Τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει και ο ανεκδιήγητος Γεραπετρίτης απέφυγε και να αναφερθεί στο μείζον ζήτημα οριοθέτησης της ΑΟΖ. Ένα ζήτημα που μπλοκάρει συνειδητά ο Ράμα, ο οποίος δείχνει να αδιαφορεί για το τι λέει η Αθήνα. Ο Αλβανός ΥΠΕΞ δήλωσε στην “Καθημερινή” ότι αναζητείται πλαίσιο για να ξεκινήσουν συνομιλίες για την ΑΟΖ. Πόσα χρόνια χρειάζονται για να εξευρεθεί το πλαίσιο; γιατί πάνε σχεδόν 15 χρόνια από την ακύρωση της πρώτης συμφωνίας και ακόμη να λυθεί το ζήτημα. Πόση κοροιδία και πόση ανικανότητα ακόμη;
Πρόκειται για μια εικόνα που ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα και προδιαγράφει ένα δυσοίωνο μέλλον. Στην εξωτερική πολιτική και την στρατηγική ασφάλειας, οι εξελίξεις και οι μεταβολές συντελούνται με αργούς ρυθμούς. Αλλά όταν εδραιώνεται μια νέα κατάσταση, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα και απαιτούν δεκαετίες για να αντιστραφούν, αν αντιστραφούν.
Για μια ακόμη φορά, λοιπόν καταδεικνύεται η ανεπάρκεια της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού και της μη εκλεγμένης ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του Γεραπετρίτη και της υφυπουργού Παπαδοπούλου που όταν πρέπει να ταξιδεύουν και να δρούν, μένουν αδρανείς, όταν πρέπει να υψώσουν τη φωνή σιωπούν και όταν βλέπουν κατολίσθηση τρέχουν αλλόφρονες να σωθούν. Συχνά , λένε ακατανόητα πράγματα για τον ρόλο της Ελλάδας , την εξωτερική πολιτική και το μέλλον της χώρας, ενώ στην πράξη βάζουν ταφόπλακα στις όποιες φιλοδοξίες να αναδειχθεί σε παράγοντα επιρροής και ισχύος στην περιοχή.
Βαθμός μηδέν, στους διπλωματικούς περιηγητές που καταναλώνουν το πολιτικό κεφάλαιο της χώρας υπηρετώντας τις φιλοδοξίες άλλων χωρών και υποβαθμίζοντας την Ελλάδα σε ανησυχητικό επίπεδο.
Militaire News
Ακολουθήστε το newplanet09.gr στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια