Το ηφαίστειο Campi Flegrei κάτω από τη Νάπολη έτοιμο να σκεπάσει την μεσόγειο
Το ηφαίστειο Campi Flegrei κάτω από τη Νάπολη έτοιμο να σκεπάσει την μεσόγειο
Ανησυχία προκαλεί η πρόσφατη δραστηριότητα στο ηφαίστειο Campi Flegrei, της Ιταλίας.Τουριστες τρεχουν να σψθουν απο την τεφρα
Σύμφωνα με τις αρμόδιες γεωφυσικές υπηρεσίες, η σεισμική δραστηριότητα έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή, γύρω από το ηφαίστειο.
Ομάδα γεωλόγων παρακολουθεί καθημερινά την δραστηριότητα του ηφαιστείου
Όλα ξεκίνησαν στις 13 Μαΐου όταν σημειώθηκε σεισμός έντασης 4,4 Ρίχτερ. Ήταν ο πιο ισχυρός που έχει καταγραφεί στην περιοχή εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Ενδείξεις αυξημένης πίεσης κάτω από τον μαγματικό θάλαμο
Οι ειδικοί του INGV (Ιταλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας) αναφέρουν ότι οι δονήσεις ενδέχεται να έχουν αποδυναμώσει τον βράχο πάνω από τον θάλαμο μάγματος. Αυτό θεωρείται ως ένα από τα πρώτα σημάδια πριν από ενδεχόμενη ηφαιστειακή έκρηξη.
Παράλληλα, έχουν καταγραφεί αυξημένες εκπομπές αερίων από τον κρατήρα. Το διοξείδιο του άνθρακα ξεπερνά τους 5.000 τόνους καθημερινά, ποσότητα υψηλότερη από τα συνηθισμένα επίπεδα
Τα δεδομένα του INGV δείχνουν πως το μάγμα βρίσκεται πλέον σε πολύ μικρό βάθος, μόλις λίγα χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια. Η πληροφορία αυτή ενισχύει την ανησυχία για πιθανό ενδεχόμενο έκρηξης, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει άμεση πρόβλεψη
Μία έκρηξη θα απειλούσε με καταστροφή και περιοχές στην Ελλάδα
Το υπερηφαίστειο Campi Flegrei βρίσκεται σε περιοχή όπου ζουν περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι. Μια έκρηξη τέτοιας κλίμακας δεν θα είχε τοπικό μόνο αντίκτυπο.
H καταστροφή που θα προκαλέσει θα φτάσει μέχρι την Ελλάδα, εκτιμά η Υπηρεσία Στρατού των ΗΠΑ.
Ηφαιστειακή τέφρα, πυροκλαστικά ρεύματα, λάβα και θερμά αέρια θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές.
Ενδέχεται να πληγούν βασικές υποδομές όπως δρόμοι, ύδρευση και ηλεκτρικό δίκτυο σε μία μεγάλη ακτίνα σε Ιταλία και Ελλάδα.
Μια πρόσφατη ερευνητική εργασία από τον Gianmarco Buono, φοιτητή διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο Federico II, δείχνει ότι το 80% των αερίων που εκλύονται από την περιοχή Solfatara προέρχεται ήδη απευθείας από μάγμα.
Ακολουθήστε το newplanet09.gr στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια