Η Τουρκία αρνείται τη σύνδεση του casus belli με την ευρωάμυνα απαντώντας πρόωρα στον Μητσοτάκη




Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε μια πρόωρη απάντηση από την Τουρκία για την «ιδέα» που είχε να συνδέσει την άρση του casus belli με την είσοδο της γειτονικής χώρας στην ευρωάμυνα. Χωρίς ουσία η πρόταση του ,αφού η Τουρκία έχει μπει στην ευρωάμυνα.

Παρόλα αυτά με συνέντευξη του στο Reuters ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ του απαντά ότι είναι λάθος «η απαίτηση της Ελλάδας για άρση του casus belli» και αναφέρει ότι η Τουρκία θα πιέσει τους Ευρωπαίους συμμάχους που σχεδιάζουν να αυξήσουν απότομα τις αμυντικές τους δαπάνες να χαλαρώσουν τους περιορισμούς που απαιτούν τώρα το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών να δαπανάται στην ΕΕ.

Σε συνέντευξή του στο Reuters o Γκιουλέρ αναφέρει ότι τέτοιες απαιτήσεις είναι λανθασμένες καθώς ισοδυναμούν «με εμπλοκή μιας πολυμερούς πλατφόρμας σε μία διμερή διαφορά».

Ο Γκιουλέρ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία ελπίζει ότι μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ταγίπ Ερντογάν θα αποφέρει επιτέλους πρόοδο στην άρση των αμερικανικών κυρώσεων που απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35.

Υπενθύμισε  ότι η Τουρκία, η οποία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, διαθέτει προηγμένες δυνατότητες σε τομείς όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι οποίες θα ήταν πολύτιμες για τους συμμάχους της, καθώς σχεδιάζουν νέες μεγάλες δαπάνες για την άμυνα.

«Οι σύμμαχοι πρέπει να ξοδεύουν όχι μόνο περισσότερα, αλλά και πιο έξυπνα – και υπάρχει ανάγκη για περισσότερη συνεργασία από ποτέ», δήλωσε ο Γκιουλέρ όταν ρωτήθηκε σχετικά με την έκκληση του Τραμπ προς τη συμμαχία να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες με στόχο το 5% της παραγωγής.

Πολλά ευρωπαϊκά έθνη έχουν ανακοινώσει σχέδια για μεγάλες αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες. Η ίδια η ΕΕ, καθοδηγούμενη από τους φόβους μιας ρωσικής επίθεσης και τις αμφιβολίες για τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας, ενέκρινε τη δημιουργία ενός ταμείου εξοπλισμών της ΕΕ ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ (170 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, το οποίο φέρει την ονομασία SAFE.

Όμως, επιβάλλει το 65% των έργων να χρηματοδοτείται από επιχειρήσεις του μπλοκ, του ευρύτερου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ή της Ουκρανίας.

Ο Γκιουλέρ δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί θα απέκλειαν χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Τουρκία, από την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας, η οποία, όπως είπε, είναι «ένα θέμα που δεν μπορεί να συζητηθεί μόνο εντός της ΕΕ».

Militaire News

Ακολουθήστε το newplanet09.gr στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.